Spanierne elsker deres mad. Faktisk spiser den typiske spanier sandsynligvis mere mad på en dag end de fleste mennesker i USA. Men de tager sig god tid med maden, spreder deres måltider over hele dagen og går mellem måltiderne.
Udforsk en gennemsnitlig dag med spanske måltider fra morgenmad til aftensmad. Find ud af mere om, hvornår måltiderne er, og lær, hvordan en typisk menu ser ud. Det er nyttige råd, som vil forberede dig på en rejse til Spanien.
Morgenmad (El Desayuno)
I Spanien er morgenmaden (el desayuno) det mindste måltid på dagen. Det er typisk let og mere som en kontinental morgenmad end noget andet.
En typisk morgenmad kan omfatte café con leche (stærk kaffe med varm, skummende mælk), bollos (søde rundstykker) med marmelade, ristet brød med marmelade eller mild ost eller simpelthen “Maria”-kiks dyppet i varm mælk. Nogle nyder måske søde og citronholdige magdalenas (tænk franske madeleines) fra nabolagets bageri. Men det er nu ret almindeligt (og mere økonomisk) at købe poser med disse små, luftige, cupcake-lignende kager i supermarkederne.
Generelt spiser man morgenmad i Spanien derhjemme, inden man tager på arbejde eller i skole. Du kan dog se nogle arbejdere dykke ned i det nærmeste cafeteria omkring kl. 10 for at få en hurtig kaffepause midt på formiddagen.
Små måltider (tapas)
Tapas spises et godt stykke tid efter morgenmaden, men før den store frokost midt på eftermiddagen. Det er små retter som kanapéer eller fingersnacks, og de kan være varme eller kolde. Tapas varierer meget fra region til region og fra sæson til sæson.
Tapas-tiden omfatter normalt barhopping for at smage vin og få en snak. Man bestiller en ny tapa ved hvert stop. Denne tid handler lige så meget om at hygge sig med venner og naboer, som det handler om madens kvalitet. Det er ikke ualmindeligt, at venner mødes regelmæssigt på deres yndlingsbarer.
Spanierne er så glade for tapas, at de har gjort det til et verbum. Udtrykket “Vamos a tapear!” betyder “Lad os gå ud og spise tapas!”
Der findes bogstaveligt talt hundredvis, måske tusindvis, af forskellige tapas. Nogle af de mest populære tapas er tortilla Española: en spansk omelet, også kaldet tortilla de patata eller kartoffelomelet; patatas bravas: kartofler med krydret brava-sauce; og gambas al ajillo: rejer i hvidløgssauce.
Frokost (La Comida)
Frokost eller la comida, som det hedder i Spanien, er dagens største måltid. Det er bestemt et stort måltid, som normalt omfatter flere retter og vin.
Da spanske frokoster altid er store, og retterne kommer én ad gangen, er det vigtigt at holde tempoet. Ligesom italienerne tror spanierne på, at man skal tage sig god tid og nyde sine måltider. Derfor kan du forvente, at frokosten varer halvanden time eller mere.
Traditionelt tager spanierne en pause på to-tre timer fra arbejde eller skole for at nyde frokosten. De tager også en kort lur eller siesta. I bund og grund lukker hele landet butikken fra omkring kl. 13.30 til 16.30.
Siestaen er en tradition, der går århundreder tilbage fra dengang, de fleste arbejdede i landbruget, og der ikke fandtes aircondition. Det er let at forstå, hvorfor folk havde brug for både brændstof fra et overdådigt måltid og hvile fra den varme spanske sol, før de vendte tilbage til arbejdet. Alle i Spanien nød denne middagspause, fra skolebørn til butiksassistenter til embedsmænd.
De fleste spaniere nyder stadig en pause og et overdådigt måltid, men livet i Spanien er under forandring. I større byer som Madrid og Barcelona bruger mange mennesker mere end en time på at pendle til og fra arbejde, hvilket gør det umuligt at tage hjem til et måltid og en siesta. Derfor arbejder spanske statsansatte i Madrid nu en standarddag på otte timer med en times frokostpause.
Mange store supermarkeder og detailkæder i storbyerne lukker heller ikke længere til frokost. De fleste små butikker lukker stadig for at nyde deres måltid og en pause, før de åbner igen sidst på eftermiddagen.
Nedenfor er et eksempel på et måltid, du kan finde på en menu i en restaurant, eller hvis du bliver inviteret hjem til frokost hos nogen:
- Grøntsags-, bønne- eller skaldyrssuppe (ofte baseret på ris, kartoffel eller pasta)
- Frisk fisk eller skaldyr, stegt kylling eller lam, kartofler eller kaningryde
- Grøn salat eller grøntsager
- Flan, en luftig kage, frisk frugt eller is
- Kaffe og likør eller brandy
Brød er altid at finde på det spanske bord. Det er rigeligt og friskt, og det bruges til at tørre saucer op med.
Da spanierne elsker æg og mælkeprodukter, vil du opdage, at mange desserter er lavet med frisk mælk eller fløde. Frisk frugt er typisk at se på en dessertmenu og kan serveres med en blød ost. Glem heller ikke et espressoshot. Det får du nok brug for efter den store frokost.
Mellemmåltid (La Merienda)
Den sene eftermiddagssnack i Spanien kaldes la merienda. Det er nødvendigt, fordi der normalt er fem-seks timer mellem frokost og aftensmad. La merienda er især vigtig for børn, som altid synes at have masser af energi til at spille fodbold på gaden og lave andre sjove aktiviteter.
Mellemmåltidet kan være alt fra et stykke baguette med et stykke chokolade på toppen eller brød med chorizopølse, skinke eller salami. Det spises omkring kl. 16.30 eller 17.00. Aftensmaden serveres først om tre eller fire timer. Ingen bekymrer sig om, at denne snack vil ødelægge deres appetit.
Aftensmad (La Cena)
Aftensmaden (la cena) er et betydeligt lettere måltid end middagsmaden. Det spises normalt mellem kl. 21 og midnat. Portionerne, der serveres til middag, er normalt mindre, og tallerkenerne er meget enklere.
Aftensmaden kan bestå af frisk fisk eller skaldyr eller en portion stegt kylling eller lam med stegte kartofler eller ris. En omelet og fisk med en grøn salat ved siden af er også almindeligt.
En enkel og hurtig ret, som normalt spises til middag, er arroz cubano, en bunke hvide ris toppet med tomatsauce og et spejlæg. Grøn salat og en grøntsagsret er standard til både frokost og aftensmad. Man kan også spise en lettere dessert med frisk frugt eller flan (spansk vanillecreme).
I stedet for at spise på en restaurant beslutter en gruppe venner sig ofte for at mødes og tage en tur rundt til deres foretrukne tapasbarer, før de går i biografen, på natklub eller til et show.
Efter middagen
Spanierne er natteravne. Den typiske spanier går ikke i seng før omkring midnat. I weekender, ferier og i sommermånederne er det ikke ualmindeligt, at en spansk familie først går i seng efter kl. 3 om natten. Så efter en sen middag fortsætter spanierne deres sociale samvær på nærliggende caféer og taverner, eller de går ud på en natklub eller pub.
Det sidste stop på vej hjem fra en sjov aften kan være en churreria eller churro-bod. Churros er friturestegte kager lavet af friteret dej. Det tætteste, vi kommer på det i USA, er fritter eller doughnuts. Friske churros, købt hos en gadesælger eller på en fortovscafé, serveres varme og drysses med sukker.
Til churros er varm chokolade den foretrukne drik. Chokolade i Spanien er slet ikke som det, du sikkert kender fra USA. Det er heller ikke som mexicansk chokolade, der har kanel og andre smagsstoffer. Spansk varm chokolade er varm og meget tyk. Den er som regel lavet af frisk sødmælk, ikke en chokoladepakke, hvor man bare tilsætter vand. Den er sød og så tyk, at man næsten kan stå med en ske i den. I bund og grund er det den perfekte nydelse sidst på dagen.