Kan fakta være sjove? Det synes vi i hvert fald. Fra mærkelige danske traditioner og bogstaver, gamle flag og forlystelsesparker til cykel- og svømmevenlige fakta – lær Danmark lidt bedre at kende med disse 17 sjove fakta om Danmark!
1. Et af de lykkeligste lande i verden
Danmark er flere gange blevet kåret til verdens lykkeligste land og ligger stadig helt i top i FN’s World Happiness Report. Hvis du vil have nogle insidertips til, hvordan du får lidt mere lykke i dit liv, så tjek vores guide om 12 måder at blive lykkelig på i Danmark.
2. Det danske sprog har ikke noget ord for “please”.
Tro ikke, at vi danskere er uforskammede, hvis vi glemmer at sige “please”, når vi beder om en tjeneste, vi er bare ikke vant til at bruge det i en sætning, fordi der ikke er nogen direkte oversættelse for “please” på dansk.
3. Verdens ældste flag
Det danske flag “Dannebrog”, der første gang blev anerkendt i 1219, er stadig det ældste statsflag i verden, der stadig bruges af en uafhængig nation. At blive 800 år gammel har aldrig set så godt ud – og vi fejrer det på ægte dansk fødselsdagsmanér: med en masse flag, selvfølgelig.
4. Vi har et ord for den hyggelige følelse af samvær: Hygge.
Hygge er et begreb, der rækker langt i belysningen af den danske sjæl. I bund og grund handler hygge om at skabe hyggelige sociale sammenkomster og intimt samvær med familie og venner. Det er følelsen af velvære og varme stemninger. Du kan også mærke begrebet hygge i Københavns gader – bogstaveligt talt. Slentre gennem de gamle, smalle, brostensbelagte gader, der er flere hundrede år gamle. Disse gader indbyder til intime slentreture ved siden af farverige huse, små kaffebarer og vintagebutikker.
5. Danske kager kommer faktisk fra Wien
I 1840’erne slog nogle østrigske bagere sig ned i Danmark og introducerede det højtelskede wienerbrød. Derfor hedder wienerbrød faktisk “wienerbrød” eller “wienerbrød” i Danmark. Men hey, lad os holde denne godt skjulte hemmelighed mellem os, ikke? (For vi har helt sikkert perfektioneret konditorhåndværket).
6. Vi har ingen bjerge, så det er aldrig op ad bakke at cykle.
Danmark er kendt verden over for sin cykelkultur, og det faktum, at vores land er ret fladt, er bestemt en fordel i den henseende. Men vi har også mere end 12.000 km cykelstier og -baner i hele landet, hvilket gør cykling i Danmark til en sikker og respekteret måde at rejse på. Faktisk kan vi lide at cykle så meget, at 75 % cykler hele vinteren, og vi har en cykelambassade.
7. Mere end 50% af københavnerne cykler til og fra arbejde hver dag
Københavnerne cykler i gennemsnit 3 km om dagen, og det svarer til, at folk cykler jorden rundt 35 gange hver dag i København! Cyklen er helt klart det foretrukne transportmiddel i Danmark: 4 ud af 10 danskere har en bil, men 9 ud af 10 danskere har en cykel. Nogle af os har mere end én!
8. Det danske alfabet har 3 ekstra bogstaver: Æ, Ø og Å.
Dansk siges at være et af de sværeste sprog at lære på grund af de mange stumme bogstaver og den komplekse udtale. Men vi har taget det endnu et hak op. Lad os introducere dig til tre bogstaver, som du ikke vil støde på i det engelske alfabet: Æ, Ø og Å.
9. Vi har nogle mærkelige danske traditioner
Vi indrømmer gerne, at nogle af vores danske traditioner virker ret mærkelige for det moderne øje, såsom at slå til en sort kat i en tønde under det årlige fastelavn og brænde en heks på et bål på Sankt Hans (midsommernat). Men bare rolig, vi har nedtonet galskaben en smule, så nu om dage er tønderne blot dekoreret med udklippede versioner af sorte katte, og bålene brænder kun dukkeversioner af hekse.
10. Danmark er hjemsted for verdens to ældste forlystelsesparker
Hvis det ikke er et sjovt faktum, så ved vi ikke, hvad det er! For Danmark er hjemsted for verdens ældste forlystelsespark, Bakken, og den næstældste, Tivoli. Bakken ligger kun 20 minutter med tog fra Københavns Hovedbanegård, og Tivoli ligger på den anden side af gaden fra stationen i centrum af vores travle hovedstad. Begge er glimrende forslag, hvis du er på udkig efter en dag med sjov – og det er et faktum! (OK, det var lamt, men det var indlysende…)
11. LEGO® blev opfundet af en dansker
Den verdensberømte LEGO® klods blev opfundet i 1949 af danskeren Ole Kirk Christiansen i byen Billund. I dag kan du besøge det originale LEGOLAND® og lære mere om det berømte legetøj i LEGO® House. Vi er også stolte af, at LEGO’s plastikplanter og andre bladdele siden 2018 har været lavet af planter. Ja, det er rigtigt. LEGO træer, blade og alle de sjove grønne elementer er lavet af sukkerrørsbaseret plast.
12. Danmark har 444 øer, men kun 76 af dem er beboede.
Det betyder, at der er masser af muligheder for at tage på et ø-retreat! Nogle af vores foretrukne og mest populære ø-retreats omfatter øerne Ærø, Rømø, Bornholm og Læsø. Bornholm og Samsø blev udnævnt til EU’s mest bæredygtige øer i 2020, så hvis du kan lide det grønne, behøver du ikke lede længere.
13. I Danmark er du aldrig mere end 52 km fra havet!
Hvis du leder efter en rigtig udfordring, mens du er i Danmark, skal du ikke prøve at se havet på noget tidspunkt. Det er en udfordring, du sandsynligvis ikke vil kunne klare, da du ikke kan være længere end 52 km fra havet i Danmark.
14. Københavns havn er ren nok til at svømme i
Der er masser af sandstrande inden for 30 minutter fra centrum, men du kan også bare tage en dukkert i havnen, for vandet er rent nok til at svømme i. Du finder en håndfuld havnebassiner langs Københavns havn, f.eks. på Islands Brygge, Kalvebod Brygge og Nordhavn. Og forresten finder du også rene havne i vores andre storbyer: Aarhus, Odense og Aalborg.
15. Du kan drikke vand fra vandhanen
Ikke alene er vores byhavne rene nok til at svømme i, men vi er også vant til at drikke vand fra hanen. Og det privilegium kan du også nyde under dit ophold, for Danmark har noget af det reneste postevand i verden.
16. Danmark blev det første land til at legalisere ægteskab mellem personer af samme køn i 1989
Og ægteskab mellem personer af samme køn blev tilladt i 2012. Hvis du vil fejre kærligheden i alle dens former, bør du deltage i de årlige pride-fester over hele landet.
17. Der findes en uofficiel dansk lov om, at “ingen er bedre end den anden”.
Den hedder “Janteloven”, og den spiller en central rolle i den danske kultur og mentalitet, hvor alle er accepterede og lige. Janteloven er også en væsentlig årsag til, at danskerne har en tendens til at sige, at vi (Danmark som helhed) gør det godt, når for eksempel Nikolaj Coster-Waldau spiller Jamie Lannister i Game of Thrones, eller Lukas Grahams album når nummer 3 på Billboard 200.