Tag på praktikophold i udlandet – Alex fortæller dig hvordan!
Hvordan finder jeg egentlig en praktikplads i udlandet? Og hvad skal der organiseres, før jeg rent faktisk kan tage til udlandet?
Før og under mine studier tilbragte jeg i alt fire semestre i udlandet. Det er netop derfor, jeg for en gangs skyld vil tage det op i et blogindlæg. Så hvis du planlægger et praktikophold i udlandet i fremtiden, så læs videre!
At finde en praktikplads i udlandet
Især når man for første gang vil rejse til udlandet i en længere periode, er det selvfølgelig spændende, og man vil helst have en tjekliste over, hvad man skal og ikke skal arrangere. Det var i hvert fald tilfældet med mig! Derfor har jeg listet de vigtigste punkter for dig!
At træffe valg!
Har du allerede en idé om, hvor du gerne vil hen? Eller ved du det ikke endnu, men synes, det er meget vigtigt, at du lærer en masse under din praktik i udlandet?
Det første skridt til at finde en passende praktikplads i udlandet er helt sikkert at træffe de rigtige valg. I sidste ende kan du tage til hele verden! Hvis du vil lære en masse om dit senere job under din praktik, er det nyttigt at tage til et land, hvor der faktisk er hårdt arbejde.
Det har jeg faktisk altid været heldig med, både i Bruxelles og New York og i en mindre landsby i Danmark. Men selv i New York kan man være uheldig og ende i en virksomhed, hvor man ikke må lave noget som helst andet end at lave kopier eller hente kaffe og donuts. Så kig først på, hvad dine mål er for praktikopholdet, og om landene på din foretrukne liste er egnede til det.
Har du brug for et visum?
Jeg ville gerne i praktik i Brasilien – men jeg var nødt til at tage til udlandet i 5 måneder i forbindelse med mine studier, og der var ikke noget passende visum, der ville have givet mig lov til at arbejde så længe.
Jeg begik en begynderfejl og begyndte først at finde ud af det, efter at jeg havde fundet en praktikplads. En masse tid investeret i noget, som derfor ikke fungerer! For at undgå dette vil jeg råde dig til først at finde ud af, om du har brug for et visum, og hvis ja, hvad visumkravene er, og om det opfylder kravene til din praktikplads.
Overvejelser om finansiering
Endnu et vigtigt skridt, før du rent faktisk begynder at lede efter en praktikplads i udlandet: Hvordan vil du egentlig betale for det hele?
I nogle lande får praktikanterne en ret god praktikgodtgørelse, i andre meget lidt eller slet ingenting. Til dels er der også forskel på, om det er en obligatorisk eller en frivillig praktik.
Så det er vigtigt at tænke over, hvordan du vil finansiere det på forhånd. Hvis du ikke har nok opsparing, er der alle muligheder, f.eks. Erasmus-stipendiet (til et praktikophold i Europa), ekstra studiefinansiering eller andre stipendier. Sørg for at finde ud af det i tide, da der ofte er tidsfrister, og du ikke vil gå glip af det!
Søgning efter praktikplads
Nu er den her endelig: Du kan begynde at lede efter en praktikplads! Så forbered først dit CV – på den måde, som det er normalt i det land, du vil til.
I USA må du for eksempel absolut ikke have et foto på dit CV, mens det i Tyskland er ønskeligt. Tip: Bare lav en Google-søgning, så finder du hurtigt ud af det. Hvis du søger på engelsk (eller et andet sprog), så få det tjekket af en, der har det som modersmål (eller i det mindste taler det flydende).
Den nemmeste måde er selvfølgelig, hvis dit universitet eller college har en database over mulige praktikpladser i udlandet. Især hvis et praktikophold er obligatorisk, er det ofte tilfældet – bare spørg praktikvejlederne, de kan helt sikkert hjælpe dig med dette.
Eller kontakt studerende, der allerede er et år længere fremme i deres studier og selv har været i udlandet. De har helt sikkert opbygget et netværk under deres praktikophold og kan sætte dig i kontakt med nogen. Du kan også komme til dem med alle mulige praktiske spørgsmål.
Hvis det ikke passer, findes der også praktikbureauer, som kan hjælpe dig med at finde en praktikplads. Det koster ofte penge, men kan spare dig for en masse arbejde. Det er dog vigtigt at bemærke, at det i de fleste andre lande ikke er så almindeligt at lave et praktikprojekt eller et afgangsprojekt i en virksomhed.
Så i New York fik jeg ikke støtte fra virksomheden til at finde en passende opgave (de skulle godkende den) eller arbejde på mit afgangsprojekt i kontortiden. Så afhængigt af landet er det heller ikke nødvendigvis nyttigt at nævne dette under den første samtale, da mange virksomheder især ønsker lidt besvær med praktikanter.
Organisering af alt!
Har du fundet en praktikplads i udlandet? Tillykke med det! Før du rent faktisk begynder at arbejde i udlandet, er der stadig et par ting, der skal organiseres. Forsikring til et praktikophold i udlandet, et værelse eller en lejlighed, måske et visum, finansiering … der er stadig masser at gøre. Sørg for at planlægge nok tid til dette, og udsæt det ikke til sidste øjeblik. Det vil spare dig for en masse stress! Og tro mig, jeg taler af erfaring….
Pak kufferterne og tag af sted!
Du er næsten klar til at tage af sted! Du skal bare pakke dine tasker, og så kan du tage af sted til dit praktikophold i udlandet.
Tjek dresscoden med din kommende arbejdsgiver i god tid, og sørg for, at du har det rigtige tøj med dig. Men du skal ikke bekymre dig for meget, for bortset fra dit pas og kreditkort kan du købe næsten alt på stedet!
Hvis du jævnligt har brug for medicin, råder jeg dig til at tjekke på forhånd, om du nemt kan få den i udlandet, eller om det er bedre at tage den med dig. Og så: Af sted til udlandet!