Op-og nedture ved overgang til livet i udlandet
At studere i udlandet er en fantastisk, men udfordrende mulighed. Det er lettere at forberede sig på det sjove og eventyret end på forhindringerne. I et forsøg på at forberede de studerende bedre på de prøvelser, der er forbundet med at studere i udlandet, tilbød mit program en introduktionspakke.
Den indeholdt generelle fakta og information om det specifikke land, samt hvad man kunne forvente, når man skulle omstille sig til livet i udlandet. Dette afsnit om overgangen blev kaldt “W-effekten”. W-effekten er en beskrivelse af fem forudsigelige faser i overgangen. Lad os se på de fem stadier nedenfor:
- Den første fase er en peak-fase. Du er lige landet et nyt, eksotisk sted, og det er meningen, at du skal forelske dig med det samme. Du finder alt omkring dig fascinerende, og dit kamera forlader aldrig din hånd. Dette er det første højdepunkt i bogstavet W.
- Den anden fase er hjemve. Turistrusen har lagt sig, og man længes hjem til det velkendte. Denne fase er kendetegnet ved det første lave punkt på bogstavet W.
- Det tredje stadie er, at du bliver fortrolig med miljøet omkring dig. Man begynder at værdsætte sin situation, som den virkelig er, ved at finde en følelse af tilhørsforhold og forståelse for den kultur, man er nedsænket i. Denne fase er karakteriseret ved det andet hævede punkt i bogstavet W.
- Det fjerde stadie er turen hjem. Du vil være blevet så vant til dit værtsland, at det vil føles mærkeligt at vende tilbage til dit hjemland, hvis kultur du har været indviklet i de sidste 20 år. Dette stadie er det næstlaveste punkt på bogstavet W.
- Den femte og sidste fase er, når du genkender din egen kultur og igen føler et tilhørsforhold til dine venner og din familie. Denne fase er det sidste høje punkt på bogstavet W.
Det er vigtigt at forstå, at der ikke er nogen tidsramme for nogen af faserne. Jeg vidste ikke, hvor længe en fase ville vare, eller om jeg kunne opleve flere faser på én gang. I min egen personlige erfaring med at studere i udlandet oplevede jeg kun fase to, tre og fem.
Efter en meget lang anden fase på første semester lærte jeg, at W-effekten kun skulle bruges som en guide og ikke som en egentlig oversigt over overgangsprocessen til livet i udlandet og hjemkomsten. Overgangen til et fremmed land med en ny kultur, et nyt sprog og et nyt universitetssystem er utrolig svær. Det kan tage uger til måneder at tilpasse sig fuldt ud, afhængigt af hvor accepterende og åben man er over for forandringer.
4 måder at gøre din overgang hurtigere på
Undersøg nyhederne
Uanset hvor hurtigt du kommer i gang, er der fire vigtige måder at hjælpe dig til en hurtigere og lettere overgang til dit nye liv i udlandet. Den første måde er at gøre dig bekendt med værtslandets politiske og sociale landskab. At følge nyhedshistorier om dit værtsland mindst seks måneder i forvejen er en god måde at få et realistisk billede på. Hvis du har realistiske forventninger til, hvordan et andet samfund og en anden kultur fungerer, vil din overgangsproces blive hurtigere og lettere, da du ikke vil basere din oplevelse på drømme og håb.
Læs erfaringer
En anden måde er at udforske, hvordan universitetsoplevelsen er i dit værtsland. Du vil blive overrasket over, hvor forskelligt det kan være, lige fra undervisningsmiljøet til karaktersystemet. Find ressourcer som tidligere studerende, der har studeret i udlandet, og hjemmesider om studier i udlandet, der er specifikke for værtslandet, for at få førstehåndsberetninger om universitetsoplevelsen. Det er vigtigt at forstå, at selv med forudgående viden kan overgangsfasen ved at studere i udlandet påvirke dine karakterer.
Dine akademiske færdigheder vises måske ikke korrekt på dit værtsuniversitet i de første par uger eller semestre. Det er helt naturligt. Gør dit bedste, kontakt dine klassekammerater for at få hjælp, og tag noter på det sprog, der undervises på, hvis det er andet end engelsk. Det vil være en stor fordel at sætte sig ind i disse oplysninger, før du tager af sted, og det vil reducere kulturelle misforståelser og akademiske frustrationer
Hav ingen forventninger
En tredje måde er ikke at have nogen forventninger til dit studieophold i udlandet. Hvis du forventer at have det sjovt med masser af rejser, bliver du mere skuffet, hvis du sidder fast i den daglige trummerum med skole og liv. Det er bedre at tage af sted uden forventninger og med en realistisk tilgang til, hvordan dit værtsland fungerer. Husk, at hvis du drømmer om at rejse, skal det bestilles på forhånd.
Medbring en trøstegenstand
Den fjerde måde at hjælpe dig med at få en hurtigere og lettere overgang til at studere i udlandet er at medbringe et trøsteobjekt. Under din overgang til et liv i udlandet vil der være dage, hvor du har brug for en pause og føler dig hjemme. Det er helt normalt. Trøsteobjektet er praktisk i disse situationer og lader dig vide, at du ikke er alene på vejen.
Når du har tilpasset dig til at bo og studere i udlandet, skal du forberede dig på at komme hjem igen. Ifølge W-effektens fjerde fase burde det være lige så svært at tilpasse sig sin egen kultur. Det ser ikke ud til at være sandt. Jeg har aldrig mødt nogen, der har oplevet den fjerde fase. Selv om der er forskel på at bo alene og bo sammen med sine forældre, burde det ikke tage mere end en uge at vænne sig til det liv, man havde før udlandsstudiet.
Overgangen til et nyt liv i udlandet er meget givende, men også meget vanskelig. Ved at studere det aktuelle kulturelle klima og college-atmosfæren kan du undgå og/eller hurtigt komme forbi de mange faldgruber, der er beskrevet af W-effekten. Jo mere åben du er over for forandring og accept af dit nye miljø, jo hurtigere vil du tilpasse dig og få succes. Du er kun i udlandet i kort tid, så få mest muligt ud af den korte tid, du har.