Danske madsouvenirs er en fantastisk måde at dele vores rejseoplevelser med dem, vi holder af derhjemme, kurere vores feriedyster eller knytte bånd til vores minder om de steder, vi har været, og de mennesker, vi har mødt.
København har en overflod af kunsthåndværkere og specialbutikker. For dem af jer, der rejser let: De fleste steder har mindre ting, som du enten kan nyde med det samme eller fylde lommerne med for at give lidt liv på flyveturen hjem.
Her er vores guide til nogle af Københavns foretrukne lækkerier. De er alle pakket og forseglet – klar til at flyve hjem med dig i din kuffert!
- Kogebøger
- Det sorte guld
- Håndlavede lokale søde sager
- Snaps
- Håndlavet chokolade
- Danske smørkager
- Vores foodie menu
1. Kogebøger
En anden god måde at tage smagen af din tid i København med hjem på er at finde nogle gode opskrifter og begynde at lave mad i dit eget køkken. Mange af de mere etablerede restauranter i København har udgivet deres egne kogebøger, så hvis du elsker deres mad, er det altid en god idé at spørge, om de har en kogebog. En anden mulighed er at besøge Københavns mindste boghandel ved vores store madmarked Torvehallerne, Arnold Busck.
Her er en stor samling af kogebøger om det lokale køkken på engelsk. Nogle af vores favoritter er The Nordic Kitchen af Claus Meyers, Open Sandwiches af Trine Hahnemann og GRØD af Lasse Skjønning Andersen. En anden god bog om Københavns kulinariske verden er Mad About Copenhagen. Det er en samling af historier og opskrifter fra nogle af Københavns mest spændende madentreprenører.
Hvor kan man finde den: Arnold Busck boghandel i Torvehallerne
2. Det sorte guld – lakrids
Hvis du ikke har bemærket det, er der en vigtig ting at vide om os danskere: Vi elsker vores lakrids. Vi kalder det “lakrids”, og det er et af de mest populære bolsjer. Vi har mange forskellige varianter og smage, såsom sød, salt eller salmiak (ammoniumchlorid – vi ved, det er underligt!). Især de to sidstnævnte er en smag, man skal vænne sig til, og som ofte bruges til at drille udlændinge (du er advaret!).
Når det er sagt, har lakrids fået en renæssance i det seneste årti. Gourmetproducenten Johan Bülow har overbevist mange skeptikere ved at pakke lakrids ind i chokolade og tilbyde nye smagskombinationer. Godbidderne er utroligt lækre og noget, vi varmt anbefaler at tage med hjem. Er du klar til et sjovt faktum? De er glutenfri.
Hvor kan man finde dem: Tivoli, Torvehallerne, Københavns Lufthavn og stormagasinerne Illum & Magasin.
3. Karamel, karamel, karamel
Du forbinder måske ikke Danmark med karamel, men København er faktisk hjemsted for en af de sidste håndværksmæssige karamelproducenter i verden. Hos Karamelleriet arbejder de hårdt på at bevare og forbedre kunsten at koge karameller på den gammeldags måde i kobbergryder.
De blev inspireret til at åbne deres virksomhed efter at have kogt karameller til jul. At lave hjemmelavede søde sager til jul er en stolt tradition i mange danske hjem. Takket være denne tradition kan vi nu lave fremragende karameller i København med alle mulige smagsvarianter som bær, lakrids, chokolade eller havsalt.
Hvor kan man finde dem: Deres værksted på Jægersborggade eller i kælderen i stormagasinet Magasin.
4. Snaps
Du kender måske denne lokale alkohol under navnet akvavit. Ikke at forveksle med dens fjerne fætre: den søde amerikanske pebermyntesnaps eller den østeuropæiske blommesnaps. Vores lokale variant er en rigtig kamæleon. Det er en stærk alkohol baseret på kartofler eller korn, tilsat alle mulige aromaer. Blomster, bær, træ, urter og grøntsager – you name it! Tidligere blev der tilsat smagsstoffer for at gøre snaps mere behagelig at drikke. Med 35-40% APV har den et spark (deraf kælenavnet brændende vin). Den passer smukt til det traditionelle danske køkken som en digestif.
Du kan finde et stort udvalg af små flasker med lokal snaps i Bornholmer-butikken i Torvehallerne. Brandet Snaps Bornholm laver dristige og moderne smagsvarianter som chili og honning, lakrids eller blåbær og citron. De har små flasker på 5 cl, som er perfekte at have med i håndbagagen.
Hvor kan man finde den: Bornholmer-butikken i Torvehallerne
5. Håndlavede chokolader
København er fuld af fantastisk chokolade! Vi spiser det hele året rundt: varmt om vinteren, koldt om sommeren og fyldt hele året rundt. Du kan finde dygtige chocolatierer i de fleste bydele i København. De har hver deres smagspalette, visuelle identitet og søde små butikker, hvor man kan blive helt Willy Wonka.
I Confecture Copenhagen, i det maleriske Christianshavn, dedikerer de deres chokolader til det lokale kvarter. Historiske bygninger, pladser og lokal folklore giver inspiration til velsmagende, sprutfyldte chokolader. Den gæstfrie ejer Patrick Pörtner er altid villig til at dele sin passion for chokolade og lokalområdet. På trods af sin unge alder har Patrick arbejdet med chokolade i mere end 20 år. Bestemt et must for enhver chokoladeelsker!
Hvor finder man det: Overgaden Oven Vandet 40A på Christianshavn
6. Danske smørkiks
Hvis du har en sød tand, har vi det også! Smørekiks har været danskernes undskyldning for at holde kaffepause, siden de blev introduceret i 1600-tallet. De findes i alle mulige smagsvarianter, former og størrelser, men de har alle én ting til fælles: de er utroligt lækre! Hvis du kan lide bagværk, anbefaler vi, at du tager dette med hjem.
Hvis du går til en god lokal bager, er smørkiksene frisklavede med ægte dansk smør. Det giver kiksene et godt knæk og den bedste smag. Mange bagerier sælger kun småkager til jul, men det traditionsrige Conditori La Glace har et stort udvalg hele året rundt. Du kan endda plukke og blande din egen æske med smørkiks. Det er så sjovt!
Hvor kan man finde dem: Skoubogade 3 i den historiske bymidte
Er du stadig sulten efter flere madsouvenirs?
København er fuld af så mange lækre sager, der er værd at fylde kufferten med. Vi håber, at vores guide har hjulpet dig med at beslutte, hvad du skal tage med hjem til dine kære (eller dig selv ???? ). Vi håber, du nyder din kulinariske skattejagt rundt i København efter velsmagende madsouvenirs!