Interesseret i NGO-praktik i udlandet? Her er alt, hvad du skal vide først! Du har en passion for at rejse, for at se verden, og for hvordan man arbejder i udlandet. Du bekymrer dig om planeten og alt omkring den – menneskerne, miljøet, naturen. Og vigtigst af alt, du ønsker at forbedre dens standarder.
NGO-sektoren er det helt rigtige sted for dig: at arbejde med uafhængige, non-profit velgørenhedsorganisationer og grupper med det formål at forbedre verden og gøre den til et bedre og mere sikkert sted for alle. Uanset om du føler dig drevet af samfundsudvikling, kvinders rettigheder, uddannelse, dyrevelfærd, menneskerettigheder eller miljøbeskyttelse, er der uendelige muligheder for at blive involveret og gøre en forskel – både i din hjemby og rundt omkring i verden.
Det første skridt mod en karriere i non-profit-sektoren er NGO-praktikophold i udlandet. Internationale NGO-praktikophold giver dig ikke kun den nødvendige erfaring til at følge denne vej, men de adskiller dig også fra mængden og viser dit drive og din dedikation til din velgørenhedsorganisation. Så hvor skal du starte? Her er, hvad du har brug for at vide om NGO-arbejde i udlandet.

8 tips til at finde gode NGO-praktikophold i udlandet
1. Konkurrencen er hård.
NGO-sektoren bliver større og større hvert år. Organisationerne vokser og bliver flere, og NGO-arbejde i udlandet er mere populært og attraktivt end nogensinde. Rejsende er også ofte tiltrukket af området, fordi det giver dem mulighed for at gøre en forskel, støtte mennesker i nød og på første hånd se de positive forandringer, der skabes rundt omkring i verden.
På grund af den hårde konkurrence kan det være svært at starte en karriere i NGO’er. Du har brug for færdigheder, viden og erfaring for at få foden inden for, og praktikophold er den bedste måde at starte på. Gå et skridt videre med internationale NGO-praktikophold, og du vil være på forkant med spillet.
2. Begræns dine muligheder.
Hvad er du interesseret i? Alle lande i verden har forskellige typer af NGO-arbejde i udlandet, afhængigt af konflikterne i regionen. Det er vigtigt at tænke over, hvad der driver dig, og hvilken forandring du ønsker at se, for at indsnævre dine muligheder.
For nogle er det nemmest at vælge et udviklingsland, man altid har haft lyst til at besøge, og finde på en sag, der matcher landets behov og ens evner. For andre hjælper det at vælge en sag, der står dit hjerte nær – dyr, børn, flygtninge, krigsofre – og så vælge et program med NGO-praktikophold i udlandet for at hjælpe.
3. Vis dine færdigheder.
Det er sjældent at finde unge i 20’erne med specialiserede færdigheder, som ønsker at arbejde i udviklingslande. Hvis du overvejer NGO-praktik i udlandet, er det vigtigt at vise dine færdigheder, især hvis du har studie- eller erhvervserfaring inden for et specifikt område.
Så hvad skal du tage med til din NGO-praktik i udlandet? Måske har du studeret ernæring, økonomi eller sygepleje under din bacheloruddannelse, eller du har taget en kandidatgrad i folkesundhed eller miljøvidenskab. Den slags færdigheder fremskynder ikke kun din ansøgningsproces til en praktikplads, men de vil også være nyttige for de organisationer, du kommer i praktik hos, både for studerende og færdiguddannede.

4. Praktikophold er din billet til et job inden for branchen.
I NGO-verdenen er det afgørende, at man kender branchen. Hvis du ikke har en kandidatgrad, har du helt sikkert brug for omfattende erfaring på området for at forfølge en karriere inden for NGO-arbejde i udlandet og i dit hjemland. Den bedste måde at booste dit CV og lære mere om området på er gennem frivilligt arbejde og praktikophold. Det er et nødvendigt springbræt på NGO-karrierevejen, og både ulønnede og lønnede NGO-praktikophold i udlandet giver dig mulighed for at se en anden side af sektoren gennem en ny kulturel linse.
Selv med en kandidatgrad er det næsten umuligt at finde et lønnet job uden tidligere praktikerfaring, så vær ikke bange for at tage til udlandet for at arbejde for NGO’er.
5. Omfavn ulønnet arbejde.
Betalte NGO-praktikophold i udlandet er ideelle. Når alt kommer til alt, vil du bruge mange timer på at få beskidte hænder, og det er altid rart at have lidt penge på lommen til gengæld for hårdt arbejde. Men virkeligheden er, at betalte NGO-praktikophold i udlandet er sjældne. De er enhjørningen inden for NGO-arbejde i udlandet.
Selvom det på et tidspunkt er muligt at finde et betalt NGO-praktikophold i udlandet (eller endda forhandle sig frem til et stipendium, når du er blevet accepteret til et ulønnet NGO-praktikophold), er det vigtigt at omfavne ulønnet arbejde i begyndelsen af din karriere. Tænk på det som frivilligt arbejde: Du vil lære om området, hjælpe sager, der står dit hjerte nær, og erfaringerne vil booste dit CV og få dig til at føle dig rigere på andre måder. Hvis du ikke kan afsætte lang tid til ulønnet arbejde, kan du overveje sommerpraktik fra NGO’er i udlandet i kortere perioder.
6. At skabe forbindelser.
De fleste tiltrækkes af NGO’ernes arbejde i udlandet, fordi de ønsker at komme ud i felten og være aktive og se på første hånd, hvordan organisationerne kan gøre en forskel. Selvom det altid er givende at blive involveret, er det værd at tænke på de forbindelser, du kan skabe i hovedkvarteret for en international humanitær organisation.
Selvom administrativt NGO-arbejde i udlandet måske ikke er din første tanke, er det faktisk et godt sted at starte. Gennem hovedkvarteret er du forbundet med forskellige regioner og mennesker over hele verden, og networking er lige så vigtigt som at få beskidte hænder. Overvej NGO-praktik i udlandet inden for administration, og du vil møde de rigtige mennesker, som kan sætte dig i forbindelse med det næste job, og det næste, og det næste.
7. Tal et andet sprog.
Med den vægt, der lægges på internationale forbindelser i NGO-arbejde i udlandet, kan det være en stor fordel at tale et andet sprog. Du kan kommunikere med forskellige grupper af kunder, regeringsembedsmænd og mediegrupper i lande over hele verden. Hvis du overvejer internationale NGO-praktikophold i store udviklede organisationer, er et andetsprog meget værdsat.
Nogle stillinger kræver ikke et andetsprog, mens andre gør det obligatorisk for at få lønnet arbejde. Så find din Duolingo-app frem og begynd at forberede dig, uanset om du planlægger et sabbatår eller en sommer-NGO-praktik i udlandet.
8. Det er i udlandet, det sker!
De fleste NGO’er har et internationalt fokus, og karrierer i denne sektor vil nødvendigvis krydse internationale grænser, uanset hvor du deltager i NGO-praktik: Storbritannien til USA, Australien til Afrika og alt derimellem. Selv hvis du har en kandidatgrad inden for et NGO-relateret område og et sæt specialiserede færdigheder, er det normalt nødvendigt at tilbringe tid i et udviklingsland i udlandet for at få et betalt job hos en NGO, og det er der en god grund til.
Du vil lære at interagere med mennesker fra forskellige baggrunde og kulturer, samtidig med at du får et bredere perspektiv, og du vil bevise over for fremtidige arbejdsgivere, at du kan begå dig internationalt, hvilket er afgørende i denne sektor. Så selv om det er muligt at finde muligheder tæt på hjemmet, er det altid bedst at få erfaring gennem NGO-praktikophold i udlandet.