(CNN) – Man kan med rette sige, at Spanien kom for sent til bordet, da det gjaldt om at anerkende globale fødevaresupermagter.
Mens Italien og Frankrig har været i rampelyset i årevis, har Spanien ventet på sin tid.
I de senere år er folk dog begyndt at hylde de ekstraordinære smagsoplevelser og de mange forskellige produkter, som det spanske køkken har at byde på.
Kendte kokke som Ferran Adria, hjernen bag den nu lukkede restaurant El Bulli, og Roca-brødrene, grundlæggerne af El Celler de Can Roca, har gjort Spaniens alta cocina internationalt berømt.
Men kernen i det spanske køkken er stadig dets rustikke, hjemlige natur, en arv fra en tid, hvor hårdt pressede spaniere var nødt til at arbejde med jorden for at få alt, hvad den havde at byde på.
Disse 14 spanske retter – fra fisk og skaldyr og kød til ris og kager – er uundværlige måltider, når man rejser til Spanien.
1. Paella Valenciana
Paella er måske den mest berømte spanske ret af dem alle, og helt sikkert en af de mest misbrugte. Autentisk paella kommer fra regionen omkring Valencia og findes i to varianter: Paella Valenciana med kanin og kylling og paella med fisk og skaldyr.
Safran giver risene deres farve, og man skal lade bunden blive sprød til en lækker sort skorpe kaldet socarrat. Spises altid ved frokosttid.
Hvor skal man prøve? La Matandeta nær Albufera, Valencia
La Matandeta, Carretera, 46910 Alfafar Spanien
2. Patatas bravas
Patatas bravas – “modige kartofler” – er en fast bestanddel af de små retter, der udgør en klassisk tapasmenu, og den er opkaldt efter sin krydrede sauce, som er sjælden i et land, der normalt skyr stærk mad.
Kartoflerne skæres i tern og steges overfladisk og serveres på samme måde overalt. Saucen kan tage mange former, fra krydret ketchup til hvidløgsmayonnaise med et drys pimiento (røget paprika) eller begge dele.
En teori siger, at jo mere beskidt baren er, jo bedre er bravas’en.
“Tapas stammer fra det sydlige Spanien og er en tilpasning til den sociale kultur, hvor man spiser og drikker uden for hjemmet, og har samme sociale funktion som det engelske public house og andre lignende etablissementer,” forklarer Shawn Hennessey, som arrangerer tapasture i Sevilla.
“Det er vigtigt at bemærke, at tapeo (tapas-turen) ikke primært er en “drikkekultur” – den er rettet mod venner og familie med en fælles atmosfære,” siger han.
“Beruselse og larm er sjældne. Nøglefaktorerne er den sociale deling af maden og muligheden for at prøve mange forskellige ting i løbet af et måltid. Kort sagt, tapas er en livsstil.”
Hvor skal man prøve? La Taverna del Clínic, Barcelona
La Taverna del Clinic, Rossello, 155, 08035 Barcelona Spanien
3. Gazpacho
Denne andalusiske tomatbaserede suppe er bedst kendt for at blive serveret kold. Det kan komme som noget af et chok for dem, der ikke forventer det, men i den brændende varme fra en sommer i Sevilla bliver tiltrækningskraften tydelig.
Hovedingredienserne, bortset fra tomat, er peberfrugt, hvidløg, brød og masser af olivenolie.
Hvor skal man prøve? Enrique Becerra, Sevilla
Enrique Becerra, Gamazo, 2., 41001 Sevilla Spanien
4. Padron peberfrugter
Pimientos de Padron er en almindelig ret på tapasmenuer og er grønne peberfrugter, der oprindeligt stammer fra byen af samme navn i Galicien i det frodige, regnfulde nordvestlige Spanien.
Pimientos de Padron frituresteges og serveres med en generøs klat salt. Selvom de normalt er søde og milde, skyldes deres berømmelse, at en enkelt peberfrugt kan være brændende stærk – hvilket gør det til et russisk roulette-element at spise dem.
Hvor skal man prøve? Bierzo Enxebre, Santiago de Compostela
Bierzo Enxebre, Rua Troia 10, 15704, Santiago de Compostela Spanien
5. Fideuà
Mindre kendt blandt turister er fideuà, en type spansk pasta, der minder om vermicelli. Den er populær i Catalonien og Valencia i fiskeretter, der konkurrerer med paella i smag og kompleksitet.
Fideuà tilberedes typisk i en paellaret.
Hvor skal man prøve? El Rall, Valencia
El Rall, Calle Tundidores 2, 46001 Valencia Spanien
6. Skinke
Jamón, eller tørret skinke, er Spaniens mest berømte fødevare. Benskinker blev traditionelt saltet og hængt til tørre for at bevare dem gennem de lange vintermåneder.
Jamón Serrano (fra bjerget) er den mest almindelige type og kommer fra hvide grise, mens den dyrere Jamón Iberico (billedet) kommer fra sorte grise.
Den bedste skinke skal spises i tynde skiver, der smelter i munden, alene med lidt brød til.
“Jamón er det vigtigste på det spanske bord,” siger kokken José Pizarro, hjernen bag den berømte tapasbar José og restauranten Pizarro i London.
“Vi spiser den, før vi spiser, dens salte, agernfyldte smag passer perfekt sammen med sherry og Cava, og den får dine safter til at flyde til det kommende måltid.
“Prisen er fantastisk, og et ben kan holde i evigheder, så længe du dækker det til og opbevarer det godt. Kig efter “voksagtigt” fedt, hvis du gnider det, skal det smelte ind i din hud som stearin.”
Hvor skal man prøve? Museo del Jamón, Madrid
Museo del Jamon, Calle Gran Via 72, 28015 Madrid Spanien
7. Tortilla
Den ydmyge spanske omelet kan laves med bl.a. chorizo, peberfrugt og løg, men purister vil fortælle dig, at den kun bør indeholde kartofler og æg.
Kartoflerne skæres i tern og steges let, før de tilsættes æggeblandingen og steges ved høj varme, og det sværeste er at vende panden for at vende tortillaen.
Hvis du gør det rigtigt, bør nogen råbe “Olé!”, hvis du gør det forkert, vil du have klistret, halvkogt tortilla overalt.
Hvor skal man prøve? Enhver tapasbar med respekt for sig selv
8. Churros
Churros er en populær snack lavet af friturestegt dej, skåret i pølseformer og toppet med sukker. De er en favorit ved fiestas eller gadefester, når de sælges af sælgere langs vejene. At dyppe dem i varm, smeltet chokolade er stort set lov.
Hvor skal man prøve dem? San Ginés, Madrid
Iglesia San Gines, Calle Arenal 13 Puerta del Sol, 28013 Madrid Spanien
9. Kroketter
En anden typisk ting på en tapasmenu, croquetas, er rør af bechamelsauce overtrukket med friturestegte brødkrummer, men meget mere velsmagende, end det lyder.
Jamón croquetas og salt torsk croquetas er almindelige varianter. De er svære at lave og spises måske bedst på en tapasbar sammen med en kold øl.
Hvor skal man prøve? Casa Julio, Madrid
Casa Julio, Calle Madera 37, 28004 Madrid Spanien
10. Albondigas
Albondigas, eller kødboller i tomatsauce, er en klassisk tapasret, som serveres over hele Spanien.
En velsmagende variant serverer kødbollerne dryppet med en mandelsauce uden tomater. Den afbillede version er en blækspruttekødbolle af José Pizarro.
Hvor skal man prøve? Cafe OMKA i Granada
Om-Kalsum, Calle Jardines 17, 18002 Granada Spanien
11. Migas
Migas, en legendarisk ret, som spanierne taler om i en næsten dæmpet tone, er et godt eksempel på, hvordan meget af det spanske køkken har udviklet sig fra bondemad.
Det er i bund og grund tørre brødkrummer, der rives op og steges i alle mulige kombinationer – ofte serveret med chorizo eller bacon.
Migas, som er nedarvet fra landarbejdere, der var nødt til at være sparsommelige med ingredienserne, er comfort food par excellence – og har for nylig fundet vej til de finere restauranters menuer.
“Som i mange traditionelle køkkener viser de “rustikke rødder” sig primært i brugen af enkle eller hverdagsagtige ingredienser, måder at bruge alt tilgængeligt på, såsom at bruge dyr fra næse til hale, retter, der bruger rester – herunder migas – og konserveringsmetoder såsom at sylte og salte, sylte og konservere i olie,” siger Shawn Hennessey.
“For en moderne nation som Spanien har tapas stadig en høj andel af lokalt fremskaffede fødevarer.”
Hvor skal man prøve? Eustaquio Blanco, Cáceres
12. Torsk
Bacalao, eller saltet torsk, er en værdsat ret i Spanien og blev bragt af spanske fiskere så langt væk fra som Norge og Newfoundland – fisken fandtes ikke i de lokale farvande, så den blev saltet for at bevare den under rejsen.
Den skulle ligge i blød i vand i mindst 24 timer for at fjerne alt andet end den mindste antydning af salt.
Bacalao serveres i mange forskellige retter, og en af de mest populære er med pil-pil-sauce, der er lavet af olivenolie, hvidløg og fiskens saft, og som er typisk for Baskerlandet.
Hvor skal man prøve? Bar Gatz, Bilbao
Gatz, Calle Santa Maria 10, Bilbao Spanien
13. Fabada
Fabada er en favorit i den nordvestlige region Asturien og er baseret på den hvide fabe-bønne. Det er en ret, der kun skal tilberedes i én gryde, og som normalt serveres med en blanding af svinekød.
Chorizo, svinekød og bacon er almindeligt tilbehør, og det samme er morcilla, spansk blodpølse, som smager meget bedre, end den burde.
Hvor skal man prøve? Casa Gerardo, Prendes
Casa Gerardo-Prendes, Carretera, 33438 Candas Spanien
14. Leche frita
Tror du, det er umuligt at stege mælk? Tænk om igen.
Leche frita, eller stegt mælk, er en populær dessert, der laves ved at piske mælk, æggeblommer og mel sammen. Man lader det køle af og stivne, før det overtrækkes med rasp og frituresteges.
Kan serveres varm eller kold.
Hvor skal man prøve? Casa Alvarez, Madrid
Casa Alvarez, Calle Santa Ana 10, 28005 Madrid Spanien