Planlægger du en ferie i Spanien? Vil du vide, hvad spanierne spiser til morgenmad i Spanien? Vil du vide mere om typisk spansk mad til morgenmad og typisk morgenmad i Spanien?
Så behøver du ikke lede længere. Her er den mest traditionelle spanske morgenmad i Spanien, som du skal kende til:
Hvis du kan lide middelhavskosten, vil du nyde morgenmaden i Spanien. Den traditionelle spanske morgenmad er som regel let, men der er også nogle solide spanske morgenmadsmuligheder.
Som i mange andre lande i verden kan morgenmaden i Spanien være hurtig eller langsom, og sød eller salt. Som forventet varierer den traditionelle spanske morgenmad afhængigt af, om den indtages hjemme eller på en bar eller restaurant.
En typisk spansk morgenmad består af kaffe (café con leche eller café cortado) med lidt bagværk (churros og croissanter er mest populære), kiks (Maria galletas), kage (som regel bizocho), ristet brød (forskellige tostadas), sandwich (bocadillos) eller kartoffelomelet (Tortilla Espanola).
Her finder du de mest traditionelle spanske morgenmadsretter (med spanske morgenmadsnavne), og de mest traditionelle spanske morgenmadsretter.
Traditionel Spansk Morgenmad:
1. PAN CON TOMATE – TOSTADA CON TOMATEY ACEITE – spansk ristet brød med tomater og olivenolie
Tostada de tomate y aceite de oliva er en af de bedste traditionelle spanske morgenmadsretter i Spanien. Den kaldes også pan con tomate på spansk og enpa amb tomàquet på catalansk.
Pan con tomate er bogstaveligt talt ristet brød med friske revne tomater drysset med salt og olivenolie. Det er en hurtig tapa, der spises i Spanien, ikke kun til morgenmad, men også som en traditionel spansk snack i løbet af dagen.
Kort sagt er tostada de tomate y aceite de oliva en af Spaniens foretrukne morgenmadsretter. Som du nok kan regne ud, har det været min yndlingsmorgenmad i Spanien, siden jeg prøvede den første gang.
2. TOSTADA CON MERMELADE Y MENTEQUILLA – spansk ristet brød med marmelade og smør
Sprøde tostadas hører til på listen over Spaniens foretrukne morgenmad. Hvis du troede, at tostada de tomate y aceite de oliva var den eneste tostada, som spanierne elskede, tog du fejl.
Den klassiske tostada con mermelada y mantequilla er en nem og hurtig spansk morgenmad, der giver energi til resten af dagen.
Begge toasts (ristet brød med tomater og olivenolie og ristet brød med smør og marmelade) kan findes på en typisk morgenmadsmenu i spanske barer og restauranter.
Det siger sig selv, at tostada con mermelada y mantequilla bliver tilberedt ivrigt i spanske hjem, spanske barer og restauranter.
Sandt at sige er gyldent ristet brød med næringsrigt smør og sød marmelade blandt de mest populære morgenmadsprodukter i verden.
3. CHURROS CON CHOCOLATE – spansk wienerbrød af stegt dej med chokolade
Churros con chocolate er den mest populære traditionelle spanske dessert, der spises til morgenmad i Spanien.
Churros er lange, friturestegte spanske doughnuts, som regel drysset med sukker og nogle gange kanel.
Spanierne spiser søde churros sammen med kaffe til morgenmad. En typisk spansk morgenmad består i at dyppe churros i mørk chokolade sammen med en kop kaffe.
Hvis du har lyst til en sød spansk morgenmad, så spis churros con chocolate til morgenmad i Spanien!
4. TORTILLA ESPANOLA – spansk æggekage
Hvis du vil have spejlæg til morgenmad i Spanien, så glem det.
Spejlæg er ikke en traditionel spansk morgenmadsret, i modsætning til i mange andre europæiske lande.
Men den ikoniske tortilla Espanola serveret med en kop kaffe er en af de mest typiske spanske morgenmadsretter i Spanien.
Den energigivende spanske tortilla er lavet af langsomt kogte karamelliserede løg og kartofler i olivenolie og æg.
Den salte tortilla Espanola, også kaldet tortilla de patatas, serveres i skiver eller presset mellem brød for at danne en sandwich (bocadillo).
Tortilla de patatas er mere end en morgenmadsret i Spanien. Det er en nationalret i Spanien. Spansk omelet spises i Spanien til morgenmad, brunch, middag …. som forret, som hovedret eller som tapas.
5. CROISSANT A LA PLANCHA CON MERMELADA YMENTEQUILLA – Grillet spansk croissant med syltetøj og smør
Croissant er en af de foretrukne morgenmadsretter i mange lande (Frankrig, Italien, Østrig, Portugal, Argentina …). Sådan er det også i Spanien.
Blafrende croissanter ledsaget af kaffe, mælk eller frisk juice er en almindelig morgenmad i Spanien.
Den klassiske croissant a la plancha con mermelada y mantequilla er en af de mest populære croissanter i Spanien, og den serveres på mange barer og restauranter i hele Spanien.
Ud over de klassiske croissanter kan du også finde søde cuernos-kager i Spanien. Den spanske cuerno (betyder horn) er en særlig slags croissant fyldt med creme.
Spis en cuerno eller croissant med kaffe og juice, og du har en klassisk spansk morgenmad.
6. MAGDALENAS – spanske muffins
Magdalenas er citronholdige og luftige spanske muffins. Magdalenas-muffins med kaffe spises traditionelt til morgenmad i Spanien.
Friske magdalenas fås i supermarkeder, barer og bagerier over hele Spanien. Luftige magdalenas nydes også til morgenmad i spanske hjem, barer og restauranter.
Hvis du er interesseret i forfriskende, men sød morgenmad i Spanien, skal du gå efter citronholdige magdalenas med kaffe eller en anden drik.
7. BIZOCHO – spansk svampet kage
Bizocho med kaffe er en af de mest typiske spanske morgenmadsretter. Spansk bizocho er en luftig svampet kage smagt til med aromatisk spansk citron.
Husk, at spansk biscuit traditionelt spises til morgenmad i Spanien. Det er en klassisk kaffekage, som typisk serveres til kaffen på alle caféer i Spanien.
8. BOCADILLOS – spanske baguettesandwiches
Hvis du er på udkig efter en solid morgenmad i Spanien, vil du sandsynligvis nyde en velsmagende bocadillo med en drink (juice og/eller kaffe).
Bocadillo er en traditionel spansk sandwich lavet med baguette-lignende brød. Der findes mange typer bocadillos i Spanien: omeletbocadillos, charcuteribocadillos, vegetariske bocadillos, æggebocadillos, fiskebocadillos, ostebocadillos og endda søde bocadillos.
Bocadillos spises bogstaveligt talt overalt i Spanien: fra spanske taverner, tapasbarer, cafeteriaer og restauranter til spanske hjem.
Hvis du har lyst til en solid spansk morgenmad, så spis en bocadillo med juice. Hvis du har lyst til en solid spansk brunch, så bemærk, at lækre bocadillos passer godt til spansk øl.
9. CAFE CON LECHEYZUMO DE NARANJA – spansk kaffe med mælk og frisk appelsinjuice
Når jeg er hjemme og ikke på rejse, kan jeg ikke spise før 3 timer efter, jeg er stået op. Men jeg starter altid dagen med en kop kaffe, gerne ledsaget af friskpresset juice.
Det er måske ikke den sundeste morgenmad i verden, men det er en typisk morgenmad for mange mennesker rundt om i verden, inklusive mig. Spanierne kan også godt lide let morgenmad. Desuden er de meget stolte af de søde appelsiner fra solrige Valencia.
Friskpresset appelsinjuice fra søde Valencianske appelsiner er en af de mest velsmagende appelsinjuicer i verden. Hvis du vil starte dagen med en simpel morgenmad i Spanien, skal du have café con leche y zumo de naranja!
10. TORRIJAS – sød spansk fransk toast
Spanske torrijas er søde, stegte brødskiver opblødt i mælk og vin med krydderier (typisk kanel).
Aromatiske torrijas er altid krydret med kanel. Men nogle gange også med citronskal og nelliker. Spanske torrijas med kaffe og spiritus spises traditionelt til morgenmad i spanske hjem.
Hvis du er på udkig efter en sød, traditionel spansk morgenmad, så prøv de lækre torrijas med café con leche.
11. CARNES FRIAS Y PICOS – spansk charcuteri og pølser med brødstænger
Rolig nu, spanierne spiser ikke kun sød og let morgenmad. Og bocaddilos eller tortilla Espanola er heller ikke de eneste salte og solide spanske morgenmadsretter.
Spanierne nyder også et fint udvalg af pålæg og pølser til morgenmaden: fra jamón (skinke), lomo (tørret svinekam), chorizo (spansk rød pølse) til salchichón (salami).
Vil du have en rigtig solid morgenmad i Spanien? Spis noget pålæg med picos (små stykker sprødt brød) sammen med nogle drinks.
Hvis du vil have en hyggelig brunch i Spanien, er spansk pålæg med picos og spansk øl en perfekt brunch!
12. BREAKFAST EMPANADAS – spanske fyldte bøffer
Spanske empanadas er berømte halvrunde kager fyldt med alle slags ingredienser: fra kød og skaldyr til grøntsager, ost og saucer og endda frugt (såsom blommer og æbler).
De første empanadas blev opfundet i Galicien i det nordvestlige Spanien. Empanadas Gallega (også kaldet Empanadas de Atún) med tun, sofrito-sauce og grønne oliven var de første empanadas. I dag findes der et bredt udvalg af forskellige empanadas, som spises lige så meget i Spanien som i spansktalende lande.
Velsmagende spanske empanadas er blandt de foretrukne snacks i Spanien, og de spises hele dagen: til morgenmad, brunch, frokost og aftensmad.
Salte eller søde empanadas med kaffe og andre drikkevarer er en af de bedste morgenmadsretter i Spanien.
OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
Hvordan siger man morgenmad på spansk?
Morgenmad på spansk hedder Desayuno.
Hvad spiser spaniere til morgenmad?
Spanierne spiser som regel kager (churros og croissanter er mest populære), kiks (Maria galletas), kage (som regel bizocho), ristet brød (forskellige tostadas), sandwich (bocadillos), pålæg (carnes frías) eller kartoffelomelet (Tortilla Espanola) sammen med kaffe og andre drikkevarer.