Sydafrika er rig på kultur, arv og mangfoldighed – og har udviklet sig til en destination, der består af unikke og foretrukne lokale retter og drikkevarer, som er blevet en elsket del af vores tradition.
Hver ret har sin egen unikke historie, som gør den endnu mere speciel! Her er en liste over 10 sydafrikanske favoritter, som du helt sikkert bør kaste dig over, mens du er i Cape Town!
1. Den store Gatsby
Sørg for at smøge ærmerne op, for det her bliver noget rod! Den store Gatsby blev “tilfældigt” udtænkt af Rashaad Pandy i 1970’erne og har sneget sig ind i manges hjerter og er hurtigt blevet en af Capeetons kronjuveler. Denne footlong sandwich, fyldt med varme chips, fyld efter eget valg, alt sammen nedsænket i en overflod af sauce, er perfekt at nyde efter en lang dag på stranden. Hvis du ikke bryder dig om at dele, vil du helt sikkert ændre mening med denne stolte sydafrikanske supersandwich!
Hvor skal man spise: Sørg for at besøge stedet, hvor det hele begyndte! Super Fisheries (63 Old Klipfontein Road) er stedet, hvor den allerførste Gatsby blev lavet. En anden Capetonian-favorit er The Golden Dish, også i Athlone, hvor der ikke er noget, der hedder “skørt”, når det gælder fyldet! For veganere og vegetarer – Tasty Vegan i byen tilbyder et godt kødfrit alternativ.
2. Den sydende braai
Hvis der er én ting, sydafrikanerne elsker og er meget stolte af, så er det en god, gammel braai! Uanset om det regner eller solen skinner, er der aldrig nogen undskyldning for ikke at tænde op i bålet, finde en drink eller to frem… måske flere, og selvfølgelig begynde at tilberede kødet. Mange er kreative og blander deres egen infusion af krydderier og saucer til en unik ret.
Hvor skal man spise: Hvis du har lyst til en god Shisa Nyama, som er en Zulu-oversættelse for “brændt kød”, kan du tage til det populære Mzoli’s Place (Gugulethu) samt Inside on Fire Shisa Nyama (Table View).
3. Unikt Cape Malay-køkken
Cape Malay-køkkenet går tilbage til det 17. og 18. århundrede og er en blanding af malaysiske, indonesiske og østafrikanske rødder, der skaber den perfekte blanding af frugtagtige, milde og karismatiske smage. Cape Malay-favoritterne omfatter bredie (gryderet), dhaltjies (chilibites), krydrede karryretter og selvfølgelig koeksisters.
Hvor skal man spise: For guddommelige Cape Malay-retter med udsigt over det farverige Bo-Kaap skal du tage til Biesmiellah Restaurant. Bo-Kaap Kombuis siges også at byde på ægte Cape Town-smag med en fantastisk udsigt over bjergene!
4. Den strålende Biltong
Oprindeligt blev det tørrede kød skabt af Khoi San for at overleve, og det er nu kendt som biltong, og det har etableret sig som en del af Sydafrikas kulturarv. Denne seje og krydrede snack er perfekt at nyde på en biltur eller over en god omgang rugby.
Hvor skal man spise: Hvis du vil have et udvalg af biltong af bedste kvalitet, skal du besøge The Biltong Clan i Montague Gardens i Cape Town.
5. Den perfekte sprøde pebermyntekage
Vores helt egen Peppermint Crisp Tart er sikker på at kurere enhver sød tand. Denne ret er fuld af barndomsnostalgi og består af lag af tenniskiks, toppet med karamelflødeskum og blandet med Peppermint Crisp-chokolade – det er en ikonisk sydafrikansk dessert, især i juletiden.
Hvor skal man spise: The Wild Fig (Observatory) tilbyder et cremet Peppermint Crisp Terrarium, som er den perfekte sydafrikanske måde at kurere din søde tand på.
Hvis du vil have en peppermint crisp pie i Cape-stil, har The Company’s Garden Restaurant (Cape Town) den søde tand til dig.
6. Den alsidige Fatcake
Oversat som ‘fedtkage’ på afrikaans, eller Amagwinya på zulu – fedtkage er en traditionel dej, der formes til en kugle og derefter steges. Denne alsidige dej kan fyldes med alt fra karry (Curry Bunny), syltetøj eller bare spises, som den er.
Hvor kan man spise: The Company’s Garden Restaurant serverer en god fedtkage med karryfyld som forret kaldet Ope Bekkies.
7. Den farverige Chakalaka
Chakalaka er en grøntsagsret, der er krydret i smagen og farverig i udseendet. Den stammer måske fra Johannesburgs townships, men den er blevet populær i hele Sydafrika. Den serveres bedst sammen med grød (majsmel), braai eller bare for at pifte enhver ret op!
Hvor skal man spise: Cape Town har et stort udbud af restauranter med afrikansk tema, så du kan vælge en Chakalaka efter eget valg! Vores tre bedste valg er GOLD Restaurant, Marco’s African Place og Afrolife and Pitso’s Kitchen.
8. De dybsindige Potjiekos
Potjiekos udtales ‘poi-key-kos’ og betyder direkte oversat ‘spisegryde’ og er en stolt sydafrikansk måde at lave gryderet på. Retten består af en blanding af ingredienser, der tilberedes over åbne kul, og den tilberedes bedst med dem, man holder af, og en god samtale.
Hvor skal man spise: Lige i din baghave med godt selskab og endnu bedre drinks!
9. Den velsmagende fish and chips
Okay, det er måske ikke unikt for Sydafrika, men vi synes selv, at vi gør det bedst! Det er ikke underligt, at fish and chips er så elsket af de lokale, når man tænker på vores kystnære livsstil. Bagt eller grillet til gylden perfektion føles denne saftige ret som en ferie på en tallerken.
Hvor skal man spise: Hvis du vil have god fish and chips i afslappede omgivelser med udsigt over Muizenberg Beach, skal du tage til Live Bait. Er du i humør til mere livlige omgivelser – så er Kalky’s i Kalk Bay lige noget for dig.
10. Den dristige Pinotage
Et sydafrikansk måltid passer bedst til vores egen unikke drue – Pinotage. Pinotage er tæt i farven og fed i smagen og betragtes som Sydafrikas røde signatur. Pinotage skyldes krydsbestøvningen af Pinot Noir og Cinsaut i 1925 af professor Abraham Perold fra Stellenbosch Viticulture. Den er nu blevet verdensberømt og kan nydes på alle mulige måder, uanset årstiden!
Hvor kan man nyde den: Hvorfor ikke nyde en lækker Pinotage, hvor den første høst fandt sted – Stellenbosch, midt i Cape Winelands. Tag til vingården Beyerskloof for at få et klassisk og frugtagtigt glas af Sydafrikas mest populære Pinotage.